Logo Lyreco

Kontorhygiejne: Den chokerende sandhed

Del via:

10-12 % af al sygdomsfravær i EU skyldes influenzavirus. Hvis vi tager i betragtning, at den gennemsnitlige medarbejder tilbringer 35-40 timer om ugen på arbejdspladsen, interagerer med mange mennesker og kommer i berøring med et utal af overflader, hvor influenzavirus kan forekomme – så kan vi ikke komme uden om betydningen af kontorhygiejne. 

Undersøgelser viser, at den gennemsnitlige overførselshyppighed af influenzavirus på arbejdspladsen er 16,2 %. Hyppigheden af denne sygdomssmitte kan have alvorlige konsekvenser for en virksomhed, hvad angår produktivitet og også økonomi, da influenzavirus alene anslås at koste £1465 millioner i hele EU. Det er vigtigt udvikle omhyggelige procedurer omkring hygiejne og områder, som er identificeret af bakterier og virus. Nogle af de genstande, som vi bruger dagligt, kan blive overset, fordi vi ikke tænker over, hvordan den daglige brug af genstanden kan påvirke de bakterier, som findes på dens overflade. Med alt dette i tankerne skal du nu spørge dig selv: Ved du egentlig, hvor snavset dit kontor er?

Der lever 10 millioner bakterier på dit skrivebord…

Den gennemsnitlige arbejdsplads siges at være 400 gange mere bakteriefyldt end et gennemsnitligt toiletsæde og 100 gange mere bakteriefyldt end det gennemsnitlige køkkenbord. Dette er ikke noget, man kan vurdere med det blotte øje, da der kan ophobes bakterier på selv de mest ryddelige skriveborde. God hygiejnepraksis er afgørende for at mindske overførsel og mængden af bakterier på skrivebordet. Da mange mennesker ikke rengør skrivebordets overflader regelmæssigt, kan grundig rengøring hjælpe med at reducere bakterier. Daglig aftørring af skrivebordet med et rengøringsmiddel er med til at reducere omfanget af snavs og bakterier, du dagligt kommer i kontakt med. Universalrengøringsmiddel er et alsidigt og effektivt produkt, som du kan bruge på mange forskellige overflader, så de områder, du kommer i kontakt med, bliver meget mere hygiejniske.

Omkring 80 % af almindelige sygdomme spredes ved berøring

Hver gang du trykker på en telefon, på dit tastatur, på en mus er du i gang med at sprede bakterier. Hvis du overvejer antallet af fælles genstande og områder, du kommer i kontakt med hver dag, lige fra telefoner til dørhåndtag, køkkener og elkedler, og antallet af personer, ud over dig selv, som også kommer i berøring med dem, så er risikoen for bakterieoverførsel og bakteriedannelse enorm. Det siges, at influenzavirus kan overleve på overflader i op til 3 dage, hvilket gør rengøring og god hygiejne til en alvorlig sag.

Gennemsnitligt antal bakterier pr. Overflade

Med tre ud af fem infektioner forårsaget af snavsede hænder kan det være en god idé at opsætte en vejledning til håndvask, hvor korrekt håndvask beskrives i detaljer. Det siges, at kun 40 % af befolkningen vasker hænder efter toiletbesøg, hvilket betyder, at spredningen af bakteriesygdomme stiger dramatisk. Antibakteriel håndsæbe er en fremragende forebyggende foranstaltning og et uundværligt element i ethvert kontor, toilet eller køkken. Hvis der er antibakteriel håndsæbe på steder, hvor bakterieoverførsel udgør en betydelig risiko, kan det opmuntre medarbejderne til at tage disse ekstra forholdsregler før spisning og efter brug af toilettet.

11 % af kontoransatte rengør ikke deres eget tastatur

Det gennemsnitlige tastatur kan rumme 7500 bakterier, og da det udgør en essentiel del af alle kontoransattes udstyr, skal det rengøres med jævne mellemrum. Mellemrummene mellem tasterne kan samle alle mulige former for snavs som f.eks. mad og endda døde hudceller, som kan fremme bakterievækst. Hvis kontoret bruger fælles skriveborde, bør alle medarbejdere være udstyret med passende midler til at rense deres arbejdsplads før brug. Det er vigtigt at mindske medarbejderes kontakt med virus, der kan føre til sygdom, hvor det er muligt. Universalrenseservietter eller specialrengøringsklude kan bidrage til at fjerne en stor del af disse bakterier

Du kan blive syg af at spise ved skrivebordet
Der er visse bakteriestammer, som vi kommer i kontakt med på kontoret, der udgør en trussel mod vores sundhed, ud over forkølelse og influenzavirus. Det er vigtigt, at medarbejderne ikke spiser frokost ved deres skriveborde, da der er en alvorlig risiko for, at deres fødevarer forurenes af bakterier fra det omgivende udstyr. Hvis en medarbejder skriver på tastaturet og spiser samtidig, kan tastaturets bakterier nemt overføres fra hænderne til den mad, der indtages. 

E. coli kan bane sig vej til tastaturer og dørhåndtag, hvis hænderne ikke vaskes grundigt efter toiletbesøg. Denne type bakterier kan give maveproblemer.

Enterococcus faecalis-bakterier kan findes på tastaturer og kan overleve der i op til 24 timer. Denne slags bakterier kan medføre urinvejsinfektioner.

Giv mulighed for at arbejde hjemme under sygdom
Mange virksomheder lader medarbejderne arbejde hjemme, når de føler sig sløje, og det kan mindske spredning af sygdomme som influenza. Dette er især relevant, når sygdommen er smitsom, men ikke invaliderende. Dermed kan man beskytte resten af medarbejderne. Influenzavirus kan sprede sig i en radius på op til seks meter, så det er afgørende at træffe de rette forholdsregler. En sund medarbejderstab består af produktive medarbejdere, og ved at tillade arbejde hjemmefra, hvor det er muligt, kan du være med til at reducere sygdomme og fravær, som ellers ville være en konsekvens.

Der er meget, man skal overveje, når det drejer sig om opretholdelse af høje hygiejnestandarder på et kontor, men vi har sammenfattet nogle af hovedpunkterne i infografikken nedenfor med yderligere tips til et sundere kontormiljø. 

Sørg for, at medarbejderne kender virksomhedens hygiejneregler. Kontorets sundhed og sikkerhed er noget, som hver enkelt medarbejder er ansvarlig for. Det første skridt til at skære ned på virusrelateret sygdom og spredning af bakterier på arbejdspladsen er at revurdere arbejdspladsens nuværende procedurer for sundhed, hygiejne og renlighed – forebyggelse er bedre end behandling. 

Del via:

Fortsæt med at læse

Kontakt
close

Ring til os

Du kan ringe til en Staples-medarbejder på følgende nummer:

(+45) 70 130 131

Du kan også udfylde nedenstående formular, hvorefter en af vores repræsentanter vil kontakte dig snarest

Get help DK

Form