Logo Lyreco

Håndtryk: De skjulte sundhedsrisici

Del via:

Et håndtryk og et venligt "hej" kan gøre hele forskellen, når det kommer til at gøre et godt indtryk. Det anslås, at vi trykker omkring 15.000 hænder i løbet af vores liv.

Vores hænder kommer i kontakt med en lang række forskellige overflader hver dag, så det er ikke så mærkeligt, at de kommer i berøring med bakterier og vira. Forskning viser, at du faktisk kan sprede flere bakterier og vira ved at give hånd til en person end ved at kysse personen. Tastaturer kan rumme op til 7.500 bakterier, mens computermus og skærme også er ynglesteder for bakterier og vira. Det er vigtigt at vaske dine hænder ofte for at undgå at sprede skadelige bakterier.

Hvorfor er det vigtigt at vaske dine hænder?

Forskning viser, at en ud af fem personer ikke vasker sine hænder, når de har været på toilettet. Det kan føre til sygdomme, alt fra en almindelig forkølelse til norovirus.

Bakterier og vira kan overleve på en overflade mellem 48 og 72 timer – hvilket betyder, at du kan få en virus ved blot at røre ved et snavset skrivebord eller mus. De kan derpå overføres, når du udveksler håndtryk med en anden person. Undersøgelser fra Aberystwyth-universitetet viser, at et håndtryk kan overføre 10 gange flere bakterier end et "fist bump".

Ved at opfordre medarbejdere til at vaske og tørre hænderne kan I reducere sygdom blandt medarbejderne – og også skære ned på sygedagene. Det kan også være en god idé at afskrække folk fra at spise ved deres skriveborde på grund af mængden af bakterier og vira, der lever på et gennemsnitlig skrivebord. Du kan bruge det som en mulighed for at holde et teammøde over frokosten eller give dem en tiltrængt pause på sofaer eller udendørs, hvilket kan øge produktiviteten. Ved enhver lejlighed bør der også opfordres til at vaske hænder, før medarbejderne spiser, og når de har været på toilettet. Hvis der er håndsæbe og hånddesinfektion inden for rækkevidde, så er der ingen undskyldninger for ikke at vaske hænder.

Vasker du dine hænder korrekt?

Mange vasker deres hænder, men en stor del af dem gør det ikke rigtigt. Mere end 50 % af alle mennesker glemmer at vaske deres tommelfingre, og 95 % vasker ikke deres hænder længe nok.

Vi skal vaske vores hænder i mindst 20 sekunder, før bakterier og vira på dem bliver vasket ordentligt væk. Hænderne skal fugtes med vand, der skal bruges nok sæbe til at dække begge hænder, der derefter skal skrubbes – det gælder håndflader, fingre, tommelfingre og håndryggen. Skyl og tør dem grundigt.

Der bruges kun otte sekunder på at tørre hænder, hvilket ikke er længe nok til at holde dem fri for bakterier og vira – sørg for, at de er helt tørre, før du vender tilbage til kontoret.

Håndtørrere vs. papirhåndklæder

Det er lige så vigtigt at tørre hænderne som at vaske dem, da våde hænder meget nemmere kan overføre smitte. Men når det kommer til at tørre hænderne, kan det være svært at vide, hvad der er bedst – håndtørrer eller papirhåndklæde. Og mens mange har en præference for, hvad de bruger, viser en undersøgelse fra Katrin, at det faktisk er bedre at tørre hænderne med papirhåndklæder, da de fysisk fjerner bakterierne.

Håndtørrere menes at blæse bakterier op i luften, og det tager faktisk længere tid at tørre dine hænder end med et papirhåndklæde. Da folk kun bruger kort tid på at tørre deres hænder efter vask, betyder tiden alt. Et papirhåndklæde kan få dine hænder 99 % tørre på blot 15 sekunder sammenlignet med 45 sekunder, når du bruger en håndtørrer.

Det er vigtigt, at du sørger for, at medarbejderne har alle de nødvendige ting til at vaske og tørre hænderne. Tydelig skiltning kan også hjælpe. Kontorets hygiejne er alles ansvar, så husk at opfordre medarbejderne til at vaske og tørre hænderne. 

Rengøring og affaldshåndtering

Få mere at vide

Kontorhygiejne: Den chokerende sandhed

Få mere at vide

Løsninger til toiletter & vådrum

Få mere at vide

Del via:

Fortsæt med at læse

Kontakt
close

Ring til os

Du kan ringe til en Staples-medarbejder på følgende nummer:

(+45) 70 130 131

Du kan også udfylde nedenstående formular, hvorefter en af vores repræsentanter vil kontakte dig snarest

Get help DK

Form