Logo Lyreco

Syv måder hvorpå samarbejde inspirerer innovation

Del via:
  • Edding

Når din indbakke er fyldt til bristepunktet, og en deadline nærmer sig, kan din arbejdsverden skrumpe ind, så den kun består af dig og din computerskærm. På dagens travle kontorer forsvinder 'teamwork' ofte fra To Do-listen og dermed muligheden for at aflaste os selv ved at dele løsninger med vores kolleger.

I en undersøgelse mente 86 % af respondenterne, at manglende samarbejde eller ineffektiv kommunikation er årsagen til fiaskoer på arbejdspladsen, og næsten 40 % mente, at de og deres kolleger ikke samarbejdede nok. Vi kender alle sammen til de personlige og forretningsmæssige fordele ved samarbejde, men hvordan kan vi gøre det muligt?

Her er syv ideer til, hvordan du kan opnå fordelene ved samarbejde.

1. Skab et inspirerende arbejdsmiljø
Uanset hvordan man foretrækker at samarbejde, så er man nogle gange nødt til at fokusere på en enkelt opgave og andre gange til at samarbejde med andre. Der er størst sandsynlighed for, at en arbejdsplads med både private og offentlige områder opmuntrer til innovation og giver alle mulighed for at yde deres bedste. Skriveborde til selvstændigt arbejde, mødelokaler til projektgrupper og områder, hvor man kan hænge ud og være social, giver alle medarbejdere mulighed for at vælge det sted, der gør dem mest afslappede og engagerede.

2. Skab en positiv kultur
Det handler ikke kun om, hvor man arbejder, men også om, hvordan man arbejder. Et vellykket samarbejde kræver, at man føler sig tilstrækkeligt tryg til at dele sine ideer med sine kolleger, selvom man ved, at de ikke er enige med en. Der er ikke kun større sandsynlighed for, at virksomheder med en virksomhedskultur, der er karakteriseret af transparens, tillid og respekt, motiverer deres medarbejdere, men også at de booster produktion, kvalitet og serviceniveau. Der er ikke mange virksomheder, som har råd til at ignorere den type fordele, der har en direkte indflydelse på overskuddet!

Chefer burde gå i spidsen og identificere områder, der kan forbedres, og finde løsninger på problemer. Nogle psykologer siger, at kommunikation ansigt til ansigt giver langt mere positive resultater end blot digital kommunikation. En åben dør-politik gør fx overordnede medarbejdere mere åbne over for samtaler med kolleger på alle niveauer.

3. Vær parat til at dele dine ideer med andre
I vores privatliv er vi vant til hele tiden at kommunikere med andre online. Men vi glemmer tit, at det er principperne bag teknikken og ikke selve teknikken, der hjælper os med at skabe disse netværk.

Ja, e-mail er et grundlæggende krav for effektivt samarbejde på arbejdspladsen, men det er papir og skriveredskaber også. Er der en bedre måde at præsentere nye ideer på end at skrive dem på et whiteboard eller en flipover, så alle kan se dem?

Hvis du ikke har et whiteboard ved hånden, så tilbyder Legamaster Magic-Chart dig en hurtig skriveflade. Det er nemt at få det elektrostatiske foliemateriale til at sidde fast på enhver overflade (inklusive træ, beton, glas og endda tapet), og eftersom det ikke bruger klæbemiddel, kan det fjernes uden at efterlade mærker. Du kan bruge alle typer penne samt tilføje og fjerne præsentationskort og sedler, hvilket gør det nemt for alle i teamet at bidrage.

Sørg for at have en edding 360 whiteboardpen i lommen, så du kan notere dine spontane ideer, uanset hvor du befinder dig. Den er naturligvis perfekt til whiteboards, men den fungerer også på alle ikke-porøse overflader, inklusive glas, emalje og melamin. Og noget der er endnu bedre er, at den kan tørres af, når du har haft mulighed for at notere dine tanker på en mere formel måde – eller når du har fortrudt.

4. Gør det nemmere at snakke sammen

Der er ikke noget, der er mere frustrerende end medlemmer af et projektteam, som prioriterer forskelligt. Vi har alle sammen på et eller andet tidspunkt oplevet en sugende fornemmelse, når vi har indset, at vores kolleger har arbejdet mod andre mål, og vi har spildt tid ved at gøre det samme som tidligere eller følge forældede instruktioner. Det er naturligvis vigtigt med projektledelsessoftware, men man kan bedst løse specifikke problemer ved at tale med sine kolleger ansigt til ansigt.

5. Få mest muligt ud af teammedlemmernes styrker

Belbins teamroller viser, at forskelle mellem teammedlemmer langt fra er et problem, og i stedet er noget, man bør anerkende og tage til sig. Vi arbejder meget bedre, når vi har lov til at være os selv. Nøglen til dette er at give teammedlemmer mulighed for at samarbejde, så de maksimerer hinandens styrker – giv Belbins ‘Organisator’-typer en edding Retract whiteboardpen, der giver dem mulighed for at notere diskussioner, og lad ‘Analysatoren’ læne sig tilbage og reflektere, inden vedkommende når frem til en konklusion. Nogle gange er det ikke sværere, end at man beder den person, der skriver pænest eller tegner bedst, om at tage notater i forbindelse med en diskussion.

Der bliver virkelig pustet liv i nytænkningen, når mennesker indser, hvordan deres teams forskellige færdigheder og erfaringer kan kombineres, så man kan finde den perfekte løsning.

6. Gør samarbejde tilfredsstillende

Som vi har set, er samarbejde tilfredsstillende i sig selv – både for den enkelte og for hele virksomheden. Konkrete resultater hjælper dog med at forankre teamwork i virksomhedskulturen. Hvis vi får samarbejds- og teammål i forbindelse med vores medarbejdersamtaler, så har vi noget at gå efter og noget, vi kan måle, hvilket gør det tydeligt, når vi har nået vores mål.

Bidrag kan blive anerkendt under fire øjne eller offentligt, afhængigt af hvad den enkelte foretrækker. Man kan sende en mail, skrive tak i kommentarfeltet i virksomhedens sociale medier eller anerkende fremgangen ved en sammenkomst for hele virksomheden. Man kan også invitere teamene til en sjov aften, hvilket ikke kun anerkender deres præstationer, men også giver en anderledes mulighed for at styrke deres sammenhold.

7. Sats på tilpasning og udvikling
Virksomheder er som regel gode til at holde sig ajour med trends og ny teknik, men det er lige så vigtigt at kende til de seneste redskaber og strategier for teamkommunikation. Fra produkter og gadgets til de seneste teorier – det er en løbende proces, der i sig selv kræver, at alle samarbejder, så man kan følge med.

Det er også af afgørende betydning at anerkende den afsmittende virkning ændringer kan have på organisationen – fx ville både nye fremgangsmåder, omorganisering og produktudvikling kunne påvirke, hvordan medarbejderne kommunikerer, hvilket gør det mere vigtigt end nogensinde at prioritere samarbejde.

Del via:

Fortsæt med at læse

Kontakt
close

Ring til os

Du kan ringe til en Staples-medarbejder på følgende nummer:

(+45) 70 130 131

Du kan også udfylde nedenstående formular, hvorefter en af vores repræsentanter vil kontakte dig snarest

Get help DK

Form